Lasagne z mięsem mielonym pod beszamelem,
czyli klasyk kuchni włoskiej.
Lasagne z mięsem mielonym pod beszamelem to sycące i smaczne danie kuchni włoskiej. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 6 płatów makaronu Lasagne
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g sera żółtego
- 200 ml pomidorów w puszce
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki bazyli
- 1/2 łyżeczki oregano
- 3 łyżki ketchupu pikantny
- pieprz
- sól
- 1/4 kostki masła
- 40 g mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
Na początku, płaty makaronu lasagne gotowałam we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Gotowałam po dwa płaty przez 3 minuty. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam cebulę i czosnek drobno pokrojone. Następnie dodałam mięso mielone i podsmażyłam aż się zarumieniło, dodałam pomidory w puszce oraz wszystkie zioła. Całość gotowałam około 20 minut pod koniec dodałam ketchup, aż sos zgęstniał. W między czasie zrobiłam sos beszamel, w rondelku rozpuściłam masło i dodałam mąkę mieszając, aby nie było grudek, następnie porcjami wlewałam zimne mleko cały czas mieszając. Zagotowałam sos, aż zgęstniał.Naczynie do zapiekania o wymiarach 20 x15 cm wysmarowałam masłem i dno posmarowałam cienko sosem beszamel następnie dwa płaty makaronu, warstwa mięsa, sera żółtego tartego i znowu warstwa sosu beszamel itd... Na koniec warstwa z mięsa, sosu beszamel i sera żółtego. Lasagne zapiekałam w piecu nagrzanym na 200 stopni przez 40 minut. Smacznego!
20 cm x 15 cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz