Dorsz z pesto pistacjowym
w szynce parmeńskiej,
czyli pyszna wariacja z rybą.
Inspiracją do zrobienia tego pysznego dorsza był blog Kwestia Smaku. Przepis w moim wydaniu na Dorsza z pesto pistacjowym w szynce parmeńskiej dziś Wam prezentuję. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 płat świeżego dorsza
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 2 łyżki zmielonych pistacji
- 2 łyżki pokrojonego drobno koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, płat dorsza oddzieliłam ze skóry, oczyściłam z ości, następnie doprawiłam solą i pieprzem.Zrobiłam pesto z wymieszania pistacji, koperku, oliwy z oliwek. Pesto doprawiła solą i pieprzem. Na talerzu rozłożyłam plaster szynki i obok drugi tak, aby się nakładały. Na szynce rozłożyłam pesto i położyłam dorsza. Zwinęłam jak roladki. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i smażyłam dorsza w szynce parmeńskiej z obu stron, aż szynka się zarumienia, a dorsz był usmażony. Podałam z ulubioną sałatką i ziemniakami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz