Zapiekany kalafior z makaronem
z sosem serowym,
czyli pyszna, wegetariańska kolacja.
Inspiracją do zrobienia tej pysznej kolacji był przepis z bloga Kwestia Smaku. Zapiekany kalafior z makaronem z sosem serowym na bazie beszamelu to szybkie danie i o wyjątkowym smaku, dzięki serowi Blue Cheese jaki otrzymałam od firmy Lactima. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 osoby
- 1/3 kalafiora- różyczki
- 1/2 szklanki makaronu kolanka
- 25 g masła
- 2 łyżki mąki
- 250 g mleka
- 165 g sera topionego Blue Cheese Lactima
- pieprz
- sól
Na początku, kalafiora i makaron gotowałam w osobnych garnkach w osolonej
wodzie do miękkości, odpowiednio makaron 10 minut, kalafior około 12-15 minut. Na patelni roztopiłam masło, dodawałam mąkę małymi partiami mieszając. Następnie także cały czas mieszając, dodawałam mleko małymi porcjami. Na koniec dodałam ser topiony Blue Cheese. Mieszałam, aż się całkowicie rozpuścił i zmieszał z beszamelem. Dno naczynia do zapiekania o wymiarach 18x18 cm wypełniłam cienką warstwą sosu serowego, następnie wyłożyłam makaron i różyczki kalafiora, doprawiłam pieprzem. Na wierzchu wylałam pozostały sos serowy. Zapiekałam 15 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
wodzie do miękkości, odpowiednio makaron 10 minut, kalafior około 12-15 minut. Na patelni roztopiłam masło, dodawałam mąkę małymi partiami mieszając. Następnie także cały czas mieszając, dodawałam mleko małymi porcjami. Na koniec dodałam ser topiony Blue Cheese. Mieszałam, aż się całkowicie rozpuścił i zmieszał z beszamelem. Dno naczynia do zapiekania o wymiarach 18x18 cm wypełniłam cienką warstwą sosu serowego, następnie wyłożyłam makaron i różyczki kalafiora, doprawiłam pieprzem. Na wierzchu wylałam pozostały sos serowy. Zapiekałam 15 minut w piecu nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz