Tagliatelle z tuńczykiem i oliwkami,
czyli aromatyczne i dietetyczne danie włoskie.
Tagliatelle z tuńczykiem i oliwkami to propozycja dania włoskiego, które jest niezwykle aromatyczne i do tego dietetyczne. Danie powstało we współpracy z firmą Index Food. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 4 gniazdka makaronu Tagliatelle Arrighi
- 50 g Tuńczyka w sosie własnym Callipo
- 10 sztuk Oliwek zielonych z chili Sarpis
- 1 średni pomidor
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
- pieprz
- sól
Na początku, makaron ugotowałam według instrukcji na opakowaniu. W między czasie pokroiłam cebulę i czosnek w drobną kostkę. Pomidora obrałam i także
pokroiłam w kostkę. Na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyłam cebulę i czosnek, aż cebula się zeszkliła. Dodałam pomidora i doprawiłam solą oraz pieprzem. Dusiłam około 3 minut, aby pomidor zmiękł i puścił sok. Następnie dodałam oliwki pokrojone w plastry oraz tuńczyka w kawałkach. Delikatnie mieszałam i dusiłam kolejne 3 minuty. Na ugotowany tagliatelle wyłożyłam sos z tuńczykiem i oliwkami. Smacznego!
pokroiłam w kostkę. Na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyłam cebulę i czosnek, aż cebula się zeszkliła. Dodałam pomidora i doprawiłam solą oraz pieprzem. Dusiłam około 3 minut, aby pomidor zmiękł i puścił sok. Następnie dodałam oliwki pokrojone w plastry oraz tuńczyka w kawałkach. Delikatnie mieszałam i dusiłam kolejne 3 minuty. Na ugotowany tagliatelle wyłożyłam sos z tuńczykiem i oliwkami. Smacznego!
Poproszę porcyjkę! Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń