Owsianka zapiekana z granatem,
orzechami i mandarynką,
czyli pyszne i zdrowe śniadanie.
To moja druga propozycja zapiekanej owsianki. Połączenie granata, mandarynki oraz orzechów włoskich w zapiekanej owsiance z imbirem i cynamonem to śniadanie idealne. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka otrębów żytnich
- 1/4 granata
- 1 mandarynka
- 2 orzechy włoskie
- 1/3 szklanki mleka 2%
- 1 łyżeczka miodu
- 1 cm świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Na początku, płatki owsiane i otręby zalałam gorącym
mlekiem, dodałam starty imbir i cynamon i odstawiłam na 10 minut. Orzech pokroiłam na mniejsze kawałki, wybrałam ziarenka granata i obrałam mandarynkę, którą podzieliłam na osobne kawałki. Do 10 minutach do owsianki dodałam orzecha, mandarynki, ziarenka granata oraz miód. Wszystko wymieszałam. Przełożyłam do foremki ( u mnie średnica 9 cm) i
zapiekałam 25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Uwielbiam zapiekane owsianki, choć z granatem i mandarynką nigdy nie zapiekałam :) Twoja wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam, bo smakuje równie obłędnie :)
OdpowiedzUsuńmmmm takie zapiekane owsianki lubię :)
OdpowiedzUsuń