Tarta szpinakowa na spodzie z ziemniaków,
czyli pyszne wegetariańskie danie.
Tarta szpinakowa z serem ricotta na spodzie z ziemniaków to ciekawa propozycja na kolację bądź obiad wegetariański. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 600 g dużych ziemniaków
- 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
- 250 g sera ricotta
- 2 jajka
- 1 cebula
- gałka muszkatałowa
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka masła
- pieprz
- sól
Na początku, ziemniakami pokroiłam wzdłuż na plastry 2-3 mm za pomocą specjalnej maszynki. Plastry z ziemniaków podmazyłam na rumiany kolor z obu
stron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Podsmażone plastry ziemniaków kładłam na ręcznikach papierowych, aby odsączyć ze z nadmiaru tłuszczu. Na patelni z oliwą z oliwek podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę, dodałam szpinak. Podsmażałam, aż szpinak się rozpuścił. Doprawiłam solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową. Pozostawiłam do przestygnięcia. Ser ricotta wymieszałam z jajkami. Masę szpinakową wymieszałam z serem ricotta i jajkami. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarowałam masłem i wyłożyłam na zakładkę boki plastrami ziemniaków, dół także wyłożyłam plastrami ziemniaków. Na wierzchu wyłożyłam masę szpinkową. Tak przygotowaną tartę zapiekałam 40 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Polecam!
stron na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Podsmażone plastry ziemniaków kładłam na ręcznikach papierowych, aby odsączyć ze z nadmiaru tłuszczu. Na patelni z oliwą z oliwek podsmażyłam cebulę pokrojoną w kostkę, dodałam szpinak. Podsmażałam, aż szpinak się rozpuścił. Doprawiłam solą, pieprzem oraz gałką muszkatałową. Pozostawiłam do przestygnięcia. Ser ricotta wymieszałam z jajkami. Masę szpinakową wymieszałam z serem ricotta i jajkami. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarowałam masłem i wyłożyłam na zakładkę boki plastrami ziemniaków, dół także wyłożyłam plastrami ziemniaków. Na wierzchu wyłożyłam masę szpinkową. Tak przygotowaną tartę zapiekałam 40 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Polecam!
Super się prezentuje, pomysłowe podanie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńFenomenalnie wygląda, ogromnie mi się podoba ten sposób podania :) Będę musiała taką przygotować :)
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo dziękuję :)
Usuńsuper przepis. polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń