Racuchy z soczewicy w sosie cebulowym,
czyli pełen aromatów wegetariański obiad.
Inspiracją do zrobienia Racuchów z soczewicy w sosie cebulowym był dla mnie ten przepis Karola Okrasy. Oczywiście zmodyfikowałam go trochę i prezentuję Wam go poniżej. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 120 g soczewicy zielonej
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka bułki tartej
- suszony tymianek
- cynamon
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- 1 duża cebula
- 20 g masła
- 50 ml miodu pitnego
- 1 łyżka miodu lipowego
- 2 łyżki śmietany 12%
- suszony tymianek
Na początku, soczewicę namoczyłam 20 minut. Następnie gotowałam ją w 250 ml wody około 20 minut, odcedziłam. Cebulę i pomidory suszone pokroiłam w drobną kostkę. Soczewicę, cebulę, suszone pomidory, jajko oraz mąkę, bułkę tartą i przyprawy wymieszałam ze sobą. Z masy uformowałam kulki wielkości mandarynki. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i ułożyłam kulki, spłaszczyłam już na patelni. Racuchy smażyłam na rumiany kolor z obu stron. Na mniejszej patelni rozgrzałam masło, dodałam cebulę drobno pokrojoną, smażyłam około 3 minut, aż się cebula zeskaliła. Dodałam miód lipowy i pitny, doprawiłam tymiankiem. Dusiłam na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec do sosu dodałam śmietanę, wymieszałam i sos gotowy. Racuchy z soczewicy podałam z sosem cebulowym. Smacznego!
Racuchy wyglądają genialnie! Mam pytanie co do sosu - czy rodzaj użytego miodu ma znaczenie? Posiadam lawendowy (niescukrzony) i nie wiem, czy też by się nadawał.
OdpowiedzUsuńDziękuję i mam nadzieje, że będą Ci smakowały :) A co do miodu, to trudno mi powiedzieć jak się sprawdzi lawendowy, ponieważ jeszcze nie jadłam takiego miodu. Jednak ja lubię eksperymentować w kuchni i zrobiłabym ten sos z tym miodem, może wyjść jeszcze ciekawszy smak :) Czekam na Twoją opinię!
UsuńJak tylko uda mi się przekonać resztę domowników, na pewno wykorzystam przepis i dam znać. :)
Usuń