Kofty drobiowe z miętowym sosem tzatzyki,
czyli lekki obiad w greckim stylu.
Kofty drobiowe z miętowym sosem tzatzyki to moja propozycja lekkiego dania idealnego na upalne dni. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 1 porcję
- 200 g filetu z indyka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki pieprz cayenne
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 3 patyczki do szaszłyków
Sos tzatziki:
- 100 g jogurtu greckiego
- 100 g ogórka
- pół ząbka czosnku
1/4 łyżeczki posiekanej mięty
1 łyżeczka soku z cytryny
Na początku, filet z indyka zmieliłam dodałam do niego natkę pietruszki, pieprz cayenne, kmin rzymski, sok z cytryny oraz olej, a także czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam. Patyczki do szaszłyków namoczyłam w wodzie 10 minut. Potem z mięsa uformowałam podłużne kiełbaski i każdą nabiłam na patyczki. Tak przygotowane kofty smażyłam na rozgrzanej oliwie, aż mięso było rumiane z wszystkich stron. Sos tzatzyki zrobiłam z wymieszania ze sobą jogurtu greckiego, ogórka startego na tartce oraz czosnku przeciśniętego przez praskę, a także mięty i soku z cytryny. Kofty drobiowe podałam z miętowym sosem tzatzyki oraz z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz