Zupa z soczewicą,
czyli pyszna i zdrowa zupa.
Inspiracją do robienia tej pysznej Zupy z soczewicy był przepis od Moniki Mrozowskiej. Zupę robi się szybko, a jest zdrowa i sycąca. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 średniego selera
- 2 średnie ziemniaki
- 100 ml śmietanki 30%
- 1,2 l wody
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- groszek ptysiowy
Na początku, cebulę, ziemniaki oraz czosnek obrałam i pokroiłam w drobną kostkę. Seler obrałam i starłam na tartce na grubych oczkach. Na oliwie z oliwek podsmażyłam seler i cebulę, aż się zeskaliła, mieszając około 3-4 minut. Dodałam czosnek i mieszając smażyłam kolejną minutę. Następnie wlałam 1,2 l wody i dodałam soczewicę oraz ziemniaki. Zupę gotowałam około 15-20 minut, aż soczewica i ziemniaki były miękkie. Na koniec dodałam śmietankę i doprawiłam solą oraz pieprzem. Zupę z soczewicy podałam z groszkiem ptysiowym. Smacznego!
P.S. Nie wiem czy wiecie, ale soczewica ma wiele wartości odżywczych, zawiera dużo białka oraz kwasy foliowego. Dlatego szczególnie polecam kobietom w ciąży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz