Zupa botwinka,
czyli smak dzieciństwa.
Zupa botwinka zawsze była jedną z moich ulubionych zup w dzieciństwie, do tego to zupa kojarząca się z latem. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 2 litry bulionu (włoszczyzna i skrzydełka)
- 5 małych buraczków
- 4 średnie ziemniaki
- 1 pęczek botwinki (liście i łodygi)
- 4 łyżki śmietany 18%
Na początku gotowałam bulion na skrzydełkach. Kiedy bulion był gotowy przelałam go przez sito. Skrzydełka obrałam z mięsa i dodałam do bulionu, dodałam także obrane buraczki pokrojone w cienkie plasterki oraz ziemniaki obrane i pokrojone w dużą kostkę. Bulion z ziemniakami i buraczkami gotowałam 15 minut, dodałam liście i łodygi botwinki pokrojone w kostkę, gotowałam kolejne 10 minut. Na koniec doprawiłam zupę solą i pieprzem. W dwóch chochlach płynu z zupy rozmieszałam 4 łyżki śmietany i wlałam do zupy, wymieszałam i gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz