Grzanki z Tapenadą,
czyli pyszna pasta z oliwek na chrupiącej grzance.
Tapenada, czyli pasta z oliwek wywodzi się z Prowansji, przepis znam z Kuchni Lidla. Jeśli lubicie oliwki to koniecznie spróbujcie tej pasty. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 45 g zielonych oliwek
- 45 g czarnych oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- 1 mała bagietka
Na początku, oliwki zielone, czarne, kapary, listki z natki pietruszki i oliwę z oliwek zmiksowałam ze sobą za pomocą blendera. Na koniec dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiłam solą i pieprzem, wymieszałam. Odstawiłam do lodówki. W między czasie bagietkę pokroiłam i skropiłam oliwą z oliwek z obu stron. Grzanki smażyłam z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej, aż były rumiane. Grzanki jeszcze ciepłe podałam z tapenadą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz