Risotto z dynią, jabłkiem i morelą,
czyli słodka wersja risotto.
Risotto z dynią, jabłkiem i morelą suszoną to moja dzisiejsza propozycja jesiennego obiadu. Inspiracją do zrobienia tego dania był przepis Tomka Jakubiaka. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 1 porcję
- 75 g ryżu arborio
- 1 mała cebula
- 100 g dyni hokkaido
- 1/2 jabłka
- 10 suszonych moreli
- 50 g masła
- 0,5 l soku jabłkowego
- kilka listków szałwii
Na początku, cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Dynię obrałam i pokroiłam w większą kostkę, jabłko ze skórką także pokroiłam w kostkę, morele w paski w garnku roztopiłam 10 g masła dodałam cebulę oraz szałwię i mieszając podsmażyłam, aż się zeszkliła. Następnie, dodałam ryż i mieszałam aż był szklisty. Dodałam dynię, jabłka i morele. Po jednej chochli dolewałam soku jabłkowego i czekałam, aż się sok wchłonął w ryż za każdym razem. Na koniec dałam resztę masła i gotowałam jeszcze 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie Risotto z dynią, jabłkiem i morelą było gotowe. Smacznego!
Pycha! Delikatnie ze slodka nuta, to jest to!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń