Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami,
czyli pyszne, sezonowe danie.
Przepis na Naleśniki dyniowe z karmelizowanymi śliwkami znam od Dominiki Wójciak, która wygrała III MasterChef. Polecam Wam to pyszne i aromatyczne danie.
Potrzebne składniki:
Przepis na 1 porcję- 2 duże naleśniki
- 50 g puree z dyni*
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 3 duże śliwki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1-2 łyżki wody
Na początku, zrobiłam ciasto na naleśniki mieszając ze sobą, puree z dyni, mąkę pszenną, mleko, jajko, miód oraz sól i cynamon. Rozgrzaną patelnię posmarowałam pędzelkiem małą ilością oleju rzepakowego. Smażyłam naleśniki z obu stron. W między czasie, na małej patelni podgrzałam masło i mód. Kiedy miód i masło się zaczęły pienić dodałam połówki śliwek i 1 łyżkę wody. Śliwki karmelizowałam 3-5 minut, aż puściły sok, ale nie śliwki pozostały w całości. Naleśniki dyniowe podałam wypełnione połówkami śliwek i sosem. Na wierzchu polałam je też sosem. Smacznego!
*Przepis na puree dyniowe znajdziecie w tym przepisie na ciasto.
wszystko, co dyniowe uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa też :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń