Sałatka z soczewicą i granatem,
czyli zdrowa i aromatyczna kolacja.
Dzisiaj polecam Wam na kolację super zdrową i do tego pyszną Sałatkę z soczewicy i granata z zielonym sosem. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 150 g zielonej soczewicy
- 1 granat
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka dymki
- pieprz
- sól
- 1/3 zielonej papryki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżeczki oliwy
Na początku, zieloną soczewicę zalałam zimną wodą i zagotowałam, odlałam wodę i nalałam nowej wody, posoliłam i gotowałam 20 minut. Soczewicę odcedziłam i zostawiłam do ostygnięcia. Natkę pietruszki i dymki pokroiłam drobno. Sos zrobiłam z wymieszania blenderem pokrojonej drobno papryki, natki pietruszki, imbiru, czosnku, musztardy i ziół prowansalskich. Kiedy sos był już jedwabisty i kremowy, małymi partiami dodawałam olej i miksowałam. Soczewicę, pestki granatu, natke pietruszki i dymkę wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Sałatkę polałam sosem i wymieszałam całość. Sałtkę odstawiłam na godzinę do lodówki. Po tym czasie schodzona Sałatka z soczewicy i granata jest gotowa. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz