Key Lime Pie,
czyli pyszne ciasto amerykańskie.
Key Lime Pie to ciasto bardzo popularne w USA. Robi się je szybko, a limonkowo- śmietankowy smak powoduję, że chce się go jeść i jeść :) Polecam!
Potrzebne składniki:
Spód:
- 500 g ciastek degestive
- 170 g masła
- 1 puszka mleka skondensowanego słodkie
- sok z 4 limonek
- skórka z 2 limonek
- 4 jajka ( żółtka )
- szczypta soli
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Na początku, ciastka degestive zmieliłam na bardzo drobno. Masło
roztopiłam. Do zmielonych ciastek dodałam roztopione masło. Wszystko
ze sobą wymieszałam, aż uzyskałam konsystencje mokrego piasku. Tortownicę o
średnicy 25 cm wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasteczkową masę umieściłam w formie na dnie i na bokach, ubiłam za pomocą szklanki. Wstawiłam do lodówki na 30 minut. W między czasie, nagrzałam piekarnik na 180 stopni. Następnie ciasteczkowy spód piekłam 10-12 minut, aż się zarumienił i zrobił chrupiący. W misce wymieszałam mleko skondensowane, sok i skórkę z limonek oraz żółtka jajka i szczyptę soli. Gotową masę wlałam na upieczony spód ciasteczkowy. Całość zapiekałam kolejne 15-17 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Gotowe ciasto zostawiłam do wystygnięcia do temperatury pokojowej, potem na minimum 3 godziny umieściłam w lodówce ( u mnie na całą noc). Następnie ze śmietanki i cukru pudru ubiłam bitą śmietanę, którą nałożyłam na całą powierzchnię ciasta i gotowe! Smacznego!
średnicy 25 cm wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasteczkową masę umieściłam w formie na dnie i na bokach, ubiłam za pomocą szklanki. Wstawiłam do lodówki na 30 minut. W między czasie, nagrzałam piekarnik na 180 stopni. Następnie ciasteczkowy spód piekłam 10-12 minut, aż się zarumienił i zrobił chrupiący. W misce wymieszałam mleko skondensowane, sok i skórkę z limonek oraz żółtka jajka i szczyptę soli. Gotową masę wlałam na upieczony spód ciasteczkowy. Całość zapiekałam kolejne 15-17 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. Gotowe ciasto zostawiłam do wystygnięcia do temperatury pokojowej, potem na minimum 3 godziny umieściłam w lodówce ( u mnie na całą noc). Następnie ze śmietanki i cukru pudru ubiłam bitą śmietanę, którą nałożyłam na całą powierzchnię ciasta i gotowe! Smacznego!
Bardzo smakowicie wygląda. Muszę przyznać, że do tej pory nie robiłam żadnego ciasta z dodatkiem limonek. Patrząc na Twoje dzieło, myślę, że muszę to szybko nadrobić. Już zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) A co do limonki, warto spróbować , bo to nie pierwsze ciasto z tym owocem, które polecam! Pozdrawiam :)
UsuńWygląda bardzo obiecująco. Chyba następny weekend będzie limonkowy.
OdpowiedzUsuńWygląda ekstra. Muszę sprawdzić jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńpoezja w smaku .
OdpowiedzUsuńPolecam !
Bardzo dziękuję :)
Usuń