Tajska zupa kokosowa z krewetkami,
czyli aromatyczna i pikantna zupa.
Uwielbiam kuchnię orientalną, dzisiaj propozycja Tajskiej zupy kokosowej z krewetkami. Zupa zarazem delikatna i pikantna, jest pyszna. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 osoby
- 250 g krewetek gotowanych
- 400 ml mleczka kokosowego
- 500 ml bulionu ze skorupiaków*
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 1 papryczka pepperoni
- 3 cm świeżego imbiru
- 4 trawy cytrynowe ze słoiczka ( lub 1 świeża)
- 1, 5 łyżeczki Pasty czerwonej curry
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sok z 1/2 limonki
- oliwa z oliwek
- świeża natka pietruszki
- makaron ryżowy wstążki
Na początku, papryczkę pepperoni i trawę cytrynową pokroiłam drobno. Imbir starłam na tartce na grubych oczkach. Krewetki obrałam i oczyściłam z przewodu pokarmowego. W garnku rozgrzałam oliwę z oliwek, dodałam papryczkę, imbir oraz trawę cytrynową i pastę curry. Mieszając podsmażałam około 2 minut. Następnie dodałam bulion ze skorupiaków i z kurczaka. Dodałam sos rybny i cukier. Całość gotowałam na wolnym ogniu 15 minut. Następnie dodałam mleczko kokosowe, wymieszałam. dodałam krewetki i gotowałam kolejne 5 minut. Na koniec dodałam sok z limonki i wymieszałam. Tajską zupę kokosową podałam z natką pietruszki i makaronem ryżowym. Smacznego!
Narobiłaś mi apetytu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/KLIK :))
Zdecydowanie polecam :)
UsuńRównież pozdrawiam!
Moja ulubiona! Tylko zamiast pietruszki obowiązkowo kolendra :) Pycha.
OdpowiedzUsuńMasz rację, ale nie dostałam kolendry, stąd pietruszka:) Pozdrawiam!
Usuń