Lasagne ze szpinakiem i mascarpone
pod beszamelem,
czyli wersja wegetariańska włoskiego dania.
Po wersjach klasycznych Lasagne czyli z mięsem, dzisiaj na obiad polecam Wam wersje wegetariańską - Lasagne ze szpinakiem i mascarpone pod beszamelem, delikatna i kremowa. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 6 płatów makaronu Lasagne
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 120 g serka mascarpone
- 150 g sera żółtego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
Sos beszamelowy:
- 1/4 kostki masła
- 40 g mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
Na początku, płaty makaronu lasagne gotowałam we
wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Gotowałam po dwa płaty przez 3
minuty. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i podsmażyłam cebulę i czosnek
drobno pokrojone. Następnie dodałam mrożony szpinak i smażyłam 15 minut, aż szpinak się rozmroził i była jednolita masa. Dodałam serek mascarpone oraz pieprz i sól i smażyłam jeszcze 5 minut. W między czasie
zrobiłam sos beszamel, w rondelku rozpuściłam masło i dodałam mąkę mieszając,
aby nie było grudek, następnie porcjami wlewałam zimne mleko cały czas
mieszając. Zagotowałam sos, aż zgęstniał.Naczynie do zapiekania o wymiarach 20
x15 cm wysmarowałam masłem i dno posmarowałam cienko sosem beszamel następnie
dwa płaty makaronu, warstwa szpinaku, sera żółtego tartego i znowu warstwa sosu
beszamel itd... Na koniec warstwa z szpinaku, sosu beszamel i sera żółtego.
Lasagne zapiekałam w piecu nagrzanym na 200 stopni przez 40 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz