Placki ziemniaczane z cukinią,
czyli inna wersja tradycyjnego polskiego dania.
Bardzo lubię tradycyjne Placki ziemniaczane, jednak wzbogacone o cukinię smakują jeszcze lepiej. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 5 sztuk
- 250 g ziemniaków
- 150 g cukinii
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 2,5 łyżki mąki
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy
Na początku, ziemniaki obrałam i umyłam, następnie starłam na dużych oczkach na tartce. Cukinie umyłam i nie obierałam, tylko starłam na na dużych oczkach na tartce także. Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W misce wymieszałam ziemniaki, cukinię, cebulę oraz jajko. Doprawiłam solą i pierzem. Placki smażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym na rumiany kolor z obu stron. Placki ziemniaczane z cukinią podałam posypane cukrem, ale możecie je jeść z kwaśnią śmietaną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz