Kiszone pomidory,
czyli przysmak z Ukrainy.
Przepis na Kiszone pomidory znam od znakomitego kucharza Tomka Jakubiaka. Robi się podobnie jak ogórki kiszone. Przysmak popularny na Ukrainie. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 kg pomidorów koktajlowych
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chili
- 5 cm chrzanu
- 3 łodygi kopru, z listkami i baldachami
- 4 liście laurowe
- słoik 1,6 l
Na początku, pomidory umyłam, ważne by pomidory były twarde. Wodę z solą zagotowałam. Czosnek i papryczkę chili pokroiłam w plastry, chrzan w słupki.
Do wyparzonego słoika na dnie ułożyłam 1 łodygę kopru, kawałek chrzanu, kilka plastrów papryczki chili i czosnku oraz liście laurowe. Następna warstwa to pomidory dość ciasno ułożone, następna warstwa z kopru, chrzanu, czosnku, papryczki chili i liść laurowy. Znowu pomidory i na koniec znowu wszystkie przyprawy. Całość zalałam gorącą wodą z solą. Zakręciłam szczelnie i odstawiłam do ostygnięcia. Jesienią, kiedy już nie będą tak dostępnie pomidory będziecie mieć ten pyszny przysmak idealny do kanapek, dań zapiekanych czy do zupy. Polecam!
Jeszcze nie próbowałam. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuń