Warzywa z patelni z kurczakiem,
czyli szybki i zdrowy obiad.
Teraz kiedy warzywa smakują najlepiej polecam Wam Warzywa z patelni z kurczakiem. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje
- 140 g filet z kurczaka
- 1/2 cuknii
- 1 średnia marchewka
- 1/2 średniej papryki żółtej
- 3 pieczarki
- 1 mała cebula
- 3 małe ziemniaki
- 1/2 wody przygotowanej
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
- tymianek
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka masła
Na początku, cukinię i cebulę pokroiłam w pół plasterki. Marchewkę , pieczarki, ziemniaki po obraniu pokroiłam w plasterki. Paprykę pokroiłam w większą kostkę. Kurczaka pokroiłam w paski i posypałam ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i dodałam cebulę, cukinię, marchewkę, paprykę, pieczarki oraz ziemniaki. Smażyłam na dużym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa się lekko zarumieniły i zmiękły. Następnie doprawiłam warzywa ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą oraz pieprzem. Dodałam 1/2 szklanki wody przygotowanej. Całość dusiłam, aż woda wyparowała a warzywa były miękkie zupełnie. Dodałam na patelnie filet z kurczaka i smażyłam z warzywami, aż był gotowy. Na koniec na patelnie dodałam masło i kiedy się rozpuściło wymieszałam i danie gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz