Wątróbka z jabłkami i grzankami,
czyli szybki i dobry obiad.
Wątróbka z jabłkami i chrupiącymi grzankami to moja propozycja dzisiejszego obiadu. Nie każdy przepada za wątróbką, ja bardzo lubię i polecam Wam spróbować ten przepis. To danie robi się szybko i jest smaczne. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 3 wątróbki drobiowe
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 3 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- majeranek
- pieprz
- sól
- bagietka
Na początku, wątróbki umyłam, osuszyłam i oczyściłam z błonek. Jabłka obrałam i pokroiłam w większą kostkę, cebulę pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Na patelnie dodałam wątróbki doprawione lekko pieprzem. Smażyłam z obu stron na dużym ogniu, aż wątróbki się lekko przypiekły. Zmniejszyłam ogień i dodałam cebulę oraz jabłka, doprawiłam pieprzem i majerankiem, dodałam 1 łyżkę masła. Wątróbkę z cebulą i jabłkami dusiłam około 10 minut, aż cebula się zeszkliła, a jabłka zmiękły, ale się nie rozpadały. Na koniec wątróbki solimy. W między czasie, na suchej patelni teflonowej zrobiłam grzanki z bagietki posmarowanej masłem. Gotowe wątróbki z jabłkami podałam z chrupiącymi grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz