Tagliatelle z łososiem, szpinakiem
i serkiem mascarpone,
czyli moja kolejna wariacja z makaronem.
Uwielbiam makarony jak wiecie, ale w wersji z łososiem wędzonym oraz serkiem mascarpone lubię najbardziej:) Polecam!
Potrzebne składniki:
- 50 g łososia wędzonego
- 2 garście młodego świeżego szpinaku
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1 szklanka makaronu tagliatelle
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Na początku, makaron tagliatelle ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i dodałam wcześniej umyty i osuszony szpinak.Podsmażałam, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zmniejszył swoją objętość. Dodałam wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Chwilkę podsmażyłam, ciągle mieszając. Na koniec dodałam serek mascarpone, pieprz i odrobinę soli, cały czas mieszałam. Kiedy sos już był gotowy, dodałam makaron i całość wymieszałam. Smacznego!
Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek i dodałam wcześniej umyty i osuszony szpinak.Podsmażałam, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zmniejszył swoją objętość. Dodałam wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Chwilkę podsmażyłam, ciągle mieszając. Na koniec dodałam serek mascarpone, pieprz i odrobinę soli, cały czas mieszałam. Kiedy sos już był gotowy, dodałam makaron i całość wymieszałam. Smacznego!
mmm łosoś pysznie smakuje z kombinacjami z makaronem :) mniam
OdpowiedzUsuńPotwierdzam:) Pyszne było:)
UsuńJa dodawałam usmażonego łososia (smażonego skórą do patelni) i też super smakowało.
OdpowiedzUsuńWierzę :) łosoś w każdej postaci się sprawdzi w tym daniu :) Cieszę się, że smakowało!
UsuńProsta, szybka i pyszna propozycja. Przed dodaniem serka, łososia i szpinak podlałem białym winem reńskim. Daje lekkiego kopa już i tak dobrze dobranej mieszance. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam/ Kamil.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że mój przepis był inspiracją :)
UsuńP.S. Też często dodaję wino do potraw :)