Pierogi leniwe na słono z ziołami,
czyli tradycyjne polskie danie inaczej.
Pierogi leniwe na słono z bazylią, oregano i koperkiem to moja propozycja szybkiego i pysznego obiadu. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 12 pierogów
- 150 g twarogu chudego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie eksperymentalnie krupczatka)
- 10 listków bazyli*
- 10 listków oregano*
- 1 łyżka koperku
- masło
- sól
Na początku, ser rozgniotłam praską do puree, dodałam żółtko, mąkę oraz białko ubite na pianę oraz pokrojone zioła. Wszystko wymieszałam. Stolnicę posypałam mąką i z ciasta na stolnicy uformowałam wałek, który następnie pokroiłam na równe kawałki. Tak przygotowane pierogi leniwe wrzuciłam na wrzącą osoloną wodę i gotowałam je 3 minuty od wypłyniecia. Pierogi leniwe polałam stopionym masłem. Smacznego!
Pysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i zapraszam częściej :) Pozdrawiam!
Usuńmmm pyszne, też niedawno robiłam podobne ;) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Również pozdrawiam :)
Usuńale mi narobiłaś apetytu, szkoda, że u mnie twarogu raczej nie znajdę:( Ale wyglądają pysznie z tym stopionym masełkiem!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
Usuń