Hiszpańskie klopsiki w sosie pomidorowym,
czyli pyszny obiad ze słonecznej Hiszpanii.
Pulpety w sosie pomidorowym są popularne w wielu krajach, w Polsce także. Jednak ja Wam dziś prezentuję przepis na Hiszpańskie klopsiki w sosie pomidorowym. Przepis ten pochodzi z książki "Kuchnie Świata" Gordona Ramsay'a.
Potrzebne składniki:
Klopsiki:
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1/2 cebuli
- 1/2 czosnku
- 12 g sera żółtego (najlepiej chedder)
- 1 jajko
- 25 g bułki tartej
- 1 łyżka natki pietruszki
- pieprz
- sól
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 cebuli
- 1/2 czosnku
- 60 ml wytrawnego wina białego
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- sól
Na początku, cebulę i czosnek pokroiłam drobno. Do mięsa dodałam czosnek, cebulę, ser żółty starty na grubych oczkach, jajko, bułkę tartą oraz natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformowałam klopsiki wielości orzecha włoskiego.Wyszło mi około 16 sztuk. Następnie ułożyłam je na talerzu, nakryłam folią spożywczą i umieściłam na 30 minut do lodówki, aby mięso stwardniało. W między czasie, na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyłam cebulę i czosnek na złoty kolor, dodałam wino i zwiększyłam ogień aby w połowie odparowało. Następnie dodałam pomidory z puszki z całą zawartością, wodę, cukier i pieprz oraz sól. Całość dusiłam na mniejszym ogniu 15 minut. Gdy sos się dusił, na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek. Wrzuciłam schłodzone klopsiki i
smażyłam około 5 minut, często przewracałam, aż się równomiernie zrumienią.Następnie klopsiki przełożyłam do sosu i całość gotowałam kolejne 15 minut, aż mięso się ugotowało. Hiszpańskie klopsiki w sosie pomidorowym podałam z ryżem. Smacznego!
też je kiedyś robiłam i bardzo mi smakowaly ;)
OdpowiedzUsuń