Muffiny z fetą, suszonymi pomidorami
i oliwkami,
czyli włoska kuchnia inaczej.
Muffiny z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami, to aromatyczna propozycja idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna na kolację, przystawkę czy obiad. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonej bazyli
- pieprz
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- 1/4 szklanka oleju
- 1 jajko
- 80 g fety
- 50 g suszonych pomidorów
- 30 g zielonych oliwek
Na początku, mąkę, proszek do pieczenia oraz bazylię i pieprz wymieszałam ze sobą. Następnie dodałam śmietanę, olej oraz jajko, wszystko razem wymieszałam za pomocą łyżki. Fetę i suszone pomidory pokroiłam w kostkę, a oliwki w plasterki. Do masy dodałam fetę, pomidory oraz oliwki i delikatnie łyżką wymieszałam. Ciasto wyłożyłam do 6 foremek sylikonowych. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz