26 marca 2014

Muffiny z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Muffiny z fetą, suszonymi pomidorami 
i oliwkami,
czyli włoska kuchnia inaczej.


Muffiny z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami, to aromatyczna propozycja idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna na kolację, przystawkę czy obiad. Polecam!


Potrzebne składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • pieprz
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1/4 szklanka oleju
  • 1 jajko
  • 80 g fety
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 30 g zielonych oliwek
Na początku, mąkę, proszek do pieczenia oraz bazylię i pieprz wymieszałam ze sobą. Następnie dodałam śmietanę, olej oraz jajko, wszystko razem wymieszałam za pomocą łyżki. Fetę i suszone pomidory pokroiłam w kostkę, a oliwki w plasterki. Do masy dodałam fetę, pomidory oraz oliwki i delikatnie łyżką wymieszałam. Ciasto wyłożyłam do 6 foremek sylikonowych. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz