10 marca 2014

Placki z cukinii po staropolsku

Placki z cukinii po staropolsku,
czyli pysznie i szybko.


Uwielbiam placki z cukinii, u mnie na blogu znajdziecie wersję Placuszki z cukinii z sosem tzatziki , czyli w wersji raczej kuchni greckiej. Moja dzisiejsza propozycja jest po staropolsku, ponieważ dodaje wędzony boczek, który daje ciekawy smak tym plackom. Polecam!


Potrzebne składniki:
  • 200 g cukinii 
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
Na początku, cebulę i boczek pokroiłam w drobną kostkę, następnie podsmażyłam oba te składniki na oliwie z oliwek, aż się zarumieniły. Cukinie starłam n tartce na grubych oczkach i posypałam solą. Po kilku minutach jak cukinia puściła wodę, wyciskałam ją z nadmiaru wody. Do tak przygotowanej cukinii dodałam wcześniej podsmażony boczek i cebulę, mąkę i jajko. Doprawiłam dużą ilością pieprzu świeżo zmielonego. Wszystkie składniki wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam okrągłe placuszki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażyłam placki z obu stron do zabrązowienia. Wyłożyłam na ręczniki papierowe.  I placki z cukinii po staropolsku gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz