24 grudnia 2014

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny,
czyli aby tradycji stało się zadość.


W tym wyjątkowym dniu prezentuje Wam przepis na Barszcz wigilijny. Polecam!


Potrzebne składniki:
5 litrów
  • 2 kg buraków
  • 1 duża por
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 marchewek
  • 5 pietruszek
  • seler
  • 2 garście grzybów
  • 5 ziaren 
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 300 ml koncentrat barszczu KRAKUS
  • ocet winny
  • pieprz
  • sól
Na początku, grzyby namoczyłam i następnie je gotowałam 10 minut. Buraki zawinęłam w folię aluminiową i piekłam je do miękkości około 60 minut w piecu nagrzanym na 190 stopni. W piekarniku z burakami zapiekałam też cebule i pora oraz czosnek, aż zrobiły się brązowe. Włoszczyznę, czyli  marchewki, pietruszkę i seler obrałam i umieściłam w garnku. Dodałam przypieczoną porę oraz cebulę i czosnek, zalałam 5 litrami wody. Bulion warzywny gotowałam około godziny. Następnie wyjęłam warzywa, a dodałam buraki obrane i pokrojone w plastry oraz grzyby. Doprawiłam liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem oraz majerankiem i natką pietruszki. Dodałam koncentrat barszczu. Całość gotowałam około 30 minut. Następnie zostawiłam barszcz na noc w chłodnym miejscu. Rano odcedziłam z warzyw barszcz i doprawiłam sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję :) Tobie również Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń