Barszcz wigilijny,
czyli aby tradycji stało się zadość.
Potrzebne składniki:
5 litrów
- 2 kg buraków
- 1 duża por
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 marchewek
- 5 pietruszek
- seler
- 2 garście grzybów
- 5 ziaren
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 10 ziaren pieprzu
- 3 łyżki majeranku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki natki pietruszki
- 300 ml koncentrat barszczu KRAKUS
- ocet winny
- pieprz
- sól
Na początku, grzyby namoczyłam i następnie je gotowałam 10 minut. Buraki zawinęłam w folię aluminiową i piekłam je do miękkości około 60 minut w piecu nagrzanym na 190 stopni. W piekarniku z burakami zapiekałam też cebule i pora oraz czosnek, aż zrobiły się brązowe. Włoszczyznę, czyli marchewki, pietruszkę i seler obrałam i umieściłam w garnku. Dodałam przypieczoną porę oraz cebulę i czosnek, zalałam 5 litrami wody. Bulion warzywny gotowałam około godziny. Następnie wyjęłam warzywa, a dodałam buraki obrane i pokrojone w plastry oraz grzyby. Doprawiłam liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem oraz majerankiem i natką pietruszki. Dodałam koncentrat barszczu. Całość gotowałam około 30 minut. Następnie zostawiłam barszcz na noc w chłodnym miejscu. Rano odcedziłam z warzyw barszcz i doprawiłam sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Smacznego!
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Tobie również Wesołych Świąt oraz Szczęśliwego Nowego Roku :)
OdpowiedzUsuń