Śledzie korzenno-pomidorowe,
czyli propozycja dania wigilijnego.
Śledź korzenno-pomidorowy powstał we współpracy z firmą SEKO. Przepis znam z bloga shabbyeat.pl Polecam!
Potrzebne składniki:
- 250 g śledzie lekko solone ala matyjas w oleju SEKO
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki cukru
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki octu winnego
- ½ łyżeczki imbiru mielonego
- ½ łyżeczki kurkumy
- garść drobnych rodzynek
- oliwa z oliwek
- sól
Na początku cebulę pokroiłam cebulę w pióra i podsmażyłam na odrobinie oliwy z oliwek, aż się zeszkliła. Następnie dodałam cukier, ziele angielskie i liść laurowy. Mieszając dusiłam całość około 5 minut. Dodałam przecier pomidorowy, ocet winny, rodzynki, sól, imbir oraz kurkumę. Całość dusiłam około 10 minut i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia. Śledzie pokroiłam w paski. W słoiku ułożyłam warstwami śledzie i masę pomidorowo-korzenną, kończąc warstwą z masy pomidorowo-korzennej. Słoik szczelnie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na 3 dni. Smacznego!
Dziękuję! Przepis cudowny, idealny na Święta.
OdpowiedzUsuńJa również skorzystałam z przepisu od innych blogerek. Pycha!