Muffinki piernikowo-czekoladowe,
czyli tradycyjny piernik w innej wersji.
Muffiny piernikowo-czekoladowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego piernika. Przepis znam z bloga www.mojewypieki.com . Muffiny są miękkie i aromatyczne. Polecam!
Potrzebne składniki:
18 sztuk
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki miodu
- 50 ml oleju
- 1 jajko
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 jabłko
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- kolorowy cukier
Na początku, składniki suche czyli mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika oraz sól wymieszałam razem. W osobnym naczyniu wymieszałam pozostałe mokre składniki, czyli maślankę, mleko, miód, olej, jajko. Na koniec wymieszałam składniki mokre z suchymi. Czekolady posiekałam drobno, a jabłko starłam na tartce na grubych oczkach. Tak przygotowane czekolady i jabłko dodałam do ciasta na muffinki, wymieszałam łyżką. Foremki do muffinek napełniłam ciastem do 3/4 wysokości. Piekłam je 25 minut w piecu nagrzanym na 190 stopni. Po upieczeniu wyjęłam muffinki z formy i pozostawiłam do przestygnięcia. Następnie czekolady roztopiłam w kąpieli wodnej. Każdą muffinkę posmarowałam polewą czekoladową i posypałam kolorowym cukrem. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! Wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje :) Tobie także Wesołych Świąt!
Usuń