Gâteau au Yaourt,
czyli pyszne i szybkie francuskie ciasto jogurtowe.
Gâteau au Yaourt, to ciasto bardzo popularne we Francji. Przepis na to szybkie i pyszne ciasto znam z bloga Kwestia Smaku
Potrzebne składniki:
- 1 kubek 200 g jogurtu naturalnego
- 3 kubki* mąki pszennej
- 1,5 kubka* cukru
- 1 kubek* oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Na początku, suche składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszałam ze sobą. Do suchych składników dodałam jogurt, olej i jajka za pomocą łyżki wymieszałam, aż wszystkie składniki się z sobą połączyły. Nie powinno używać się miksera. Ciasto umieściłam w foremce sylinonowej okrągłej o średnicy 20 cm. Ciasto piekłam około 35 minut w piecu nagrzanym na 180 stopnii. Za pomocą wykałaczki sprawdzałam czy ciasto jest już upieczone, czyli tzw. test suchego patyczka. Ciasto podałam posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Magdo, zrobiłam wczoraj to ciasto i wyszło naprawdę pyszne. Na górę poukładałam jeszcze tylko plasterki gruszki tworząc kwiat. Wyszło wyśmienicie :) pozdrawiam Edyta M.
OdpowiedzUsuńEdytko, bardzo się cieszę, że mój przepis Cię zainspirował (pomysł z gruszką muszę wypróbować ) i ciasto smakowało :) Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuń