15 maja 2015

Chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy na drożdżach,
czyli pysznie i zdrowo.


Dzisiaj prezentuję Wam trochę zmodyfikowany ten przepis na chleb na drożdżach. Chleb orkiszowy z sezamem, słonecznikiem i pestkami dyni to moja dzisiejsza propozycja pysznego chleba. Polecam!

Potrzebne składniki:
  • 500 g mąki orkisz
  • 0,5 l przygotowanej letniej wody
  • 25 g drożdży
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • 1/4 szklanki sienia lnianego
  • 1/4 szklanki sezamu 
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki słonecznika
  • sezam do posypania

Na początku, 250 g mąki wsypałam do miski, na środku rozgarnęłam i w to miejsce pokruszyłam drożdże. Następnie, drożdże trochę podlałam wodą i lekko wymieszałam z odrobiną mąki. Odstawiłam na 10 minut, aż drożdże się trochę "ruszyły". Następnie wszystko razem wymieszałam. Dodałam sól oraz resztę mąki i wodę. Wszystko razem wymieszałam i dodałam siemię lniane, otręby pszenne oraz pestki ze słonecznika i dyni oraz sezam. Ciasto dobrze wyrobiłam, aby wszystkie składniki się połączyły. Formę na keks wymiarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. W tak przygotowanej formie wyłożyłam ciasto na chleb. Posypałam na wierzchu sezamem. Odstawiłam ciasto na 1 h przykryte ścierką, aby wyrosło. Następnie piekłam 1 h w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Smacznego! 

P.S. Chleb polecam przechowywać w lnianym worku do chleba od aleWorek :) Takim jaki jest na zdjęciu z chlebem i na głównym zdjęciu bloga. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz