Chleb orkiszowy na drożdżach,
czyli pysznie i zdrowo.
Dzisiaj prezentuję Wam trochę zmodyfikowany ten przepis na chleb na drożdżach. Chleb orkiszowy z sezamem, słonecznikiem i pestkami dyni to moja dzisiejsza propozycja pysznego chleba. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 500 g mąki orkisz
- 0,5 l przygotowanej letniej wody
- 25 g drożdży
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 szklanki otrębów żytnich
- 1/4 szklanki sienia lnianego
- 1/4 szklanki sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki słonecznika
- sezam do posypania
Na początku, 250 g mąki wsypałam do miski, na
środku rozgarnęłam i w to miejsce pokruszyłam drożdże. Następnie, drożdże
trochę podlałam wodą i lekko wymieszałam z odrobiną mąki. Odstawiłam na 10
minut, aż drożdże się trochę "ruszyły". Następnie wszystko razem
wymieszałam. Dodałam sól oraz resztę mąki i wodę. Wszystko razem wymieszałam i
dodałam siemię lniane, otręby pszenne oraz pestki ze słonecznika i dyni oraz sezam. Ciasto
dobrze wyrobiłam, aby wszystkie składniki się połączyły. Formę na keks
wymiarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. W tak przygotowanej
formie wyłożyłam ciasto na chleb. Posypałam na wierzchu sezamem. Odstawiłam ciasto na 1 h przykryte ścierką,
aby wyrosło. Następnie piekłam 1 h w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
Smacznego!
P.S. Chleb polecam przechowywać w lnianym worku do chleba od aleWorek :) Takim jaki jest na zdjęciu z chlebem i na głównym zdjęciu bloga.
P.S. Chleb polecam przechowywać w lnianym worku do chleba od aleWorek :) Takim jaki jest na zdjęciu z chlebem i na głównym zdjęciu bloga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz