Czekoladowa tarta z truskawkami,
czyli pyszny mocno czekoladowy deser.
Przepis na tą pyszną czekoladową tartę z truskawkami znam z bloga Moje Wypieki. Połączenie czekoladowego spodu z kremem budyniowym czekoladowym i truskawkami to deser idealny. Polecam!
Potrzebne składniki:
Spód czekoladowy:
- 160 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 30 g kakao
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 300 ml mleka
- 20 g maki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 75 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 90 g gorzkiej czekolady
- 700 g truskawek
Na początku, zrobiłam ciasto z wymieszania mąki pszennej, cukru pudru, kakao oraz zimnego masła w kawałkach i jajka z szczyptą soli. Ciasto wyrabiałam tak długo aż wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę . Po tym czasie formę prostokątną o wymiarach 35 cm na 11 cm wysmarowałam masłem. Ciasto wyjęłam z foli i umieściłam je miedzy dwoma płatami papieru do pieczenia i rozwałkowałam na prostokąt większy w wszystkich stron po około 2 cm niż forma. Ciasto umieściłam w formię, dociskając dobrze boki. Nadmiar ciasta ścięłam. Dno podziurkowałam widelcem i ciasto w formie włożyłam na 1/2 h do lodówki. W między czasie nagrzałam piekarnik na 190 stopni . Formę z ciastem wyłożyłam folią aluminiową i dno zasypałam fasolą. Ciasto piekłam 10 minut, następnie wyjęłam folię aluminiową z fasolą i piekłam ciasto kolejne 25 minut. Ciasto pozostawiłam do całkowitego wystudzenia.
Następnie, zrobiłam krem budyniowy. Zagotowałam mleko i odstawiłam z palnika. Żółtka utarłam z cukrem pudrem do białości za pomocą miksera z końcówką do ubijania białek. Do masy dodawałam małymi partiami mąki, cały czas miksując. Powstałą pastę dodałam do zagotowanego mleka i postawiłam całość na palnik, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aby nie było grudek. Kiedy masa zaczyna się gotować i zgęstniała zdjęłam z palnika i dodałam czekoladę w kawałkach. Mieszałam aż czekolada się rozpuściła i połączyła z masą. Jeszcze ciepłą masę budyniową wylałam na zimny spód tarty. Na kremie budyniowym ułożyłam truskawki, które wcześniej odszypułkowanych i umyłam.
Tartę włożyłam do lodówki. Smacznego!
wreszcie pogoda więc truskawki będą miały ten wyjątkowo słodki smak! Może zdążę przygotować taką wspaniałą tartę:)
OdpowiedzUsuńPolecam, truskawki już smakują jak trzeba:) Pozdrawiam!
Usuń