Orientalny krem z marchewek,
czyli dietetycznie i aromatycznie.
Inspiracją do zrobienia tej zupy-krem z marchewek był przepis Anni Lewandowskiej. W mojej wersji przepis na ten pyszny Orientalny krem z marchewek przedstawiam Wam poniżej. Smacznego!
Potrzebne składniki:
Przepis na 1 porcję
- 150 g młodych marchewek
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 2 cm świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- ziarna z 1 kardamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki pestek dyni
- 0,5 l bulionu
- oliwa z oliwek
Na początku, cebulę, papryczkę chili, oraz imbir pokroiłam w drobną kostkę. Marchewki obrałam i pokroiłam w plastry 1 cm. W garnku rozgrzałam oliwę z oliwek i dodałam cebulę, papryczkę chili i imbir, podsmażyłam około 3 minut. Do garnka dodałam przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, sól, kardamon i bazylie. Mieszając smażyłam 2 minuty. Dodałam marchewki wymieszałam i całość smażyłam kolejne 3 minuty. Do garnka dodałam bulion i całość gotowałam około 25 minut, aż marchewki zmiękły. Na koniec zupę zmiksowałam blenderem otrzymując krem z marchwi. Do kremu dodałam sok z cytryny i wymieszałam. Orientalny krem z marchwi podałam z prażonymi pestkami dyni. Smacznego!
Polecam Wam też obecny już na blogu przepis na Krem z marchwi i pomarańczy oraz imbiru:)
Polecam Wam też obecny już na blogu przepis na Krem z marchwi i pomarańczy oraz imbiru:)
Lubię zupy tak doprawione!
OdpowiedzUsuńpyszny krem!
OdpowiedzUsuń