Gzik z młodymi ziemniakami,
czyli klasyk kuchni wielkopolskiej.
Kiedy zamieszkałam w Poznaniu kilka lat temu i pierwszy raz spróbowałam byłam pod wrażeniem. Gzik z pyrami robi się szybko, a danie jest pyszne. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 cebula
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 5 łyżek jogurtu naturalnego*
- pieprz
- sól
- młode ziemniaki
Na początku młode ziemniaki gotowałam w osolonej wodzie do miękkości. W między czasie, w miseczce rozdrobniłam twaróg dodałam cebulę pokrojoną w kostkę, szczypiorek oraz jogurt naturalny. Gzik doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i solą. Całość wymieszałam. Do gzika można dodać też rzodkiewkę. Gzik podałam z młodymi ziemniakami. Smacznego!
Proste i niezastąpione danie...uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Coś pysznego :)
OdpowiedzUsuń