Placki z kukurydzy,
czyli pyszny wegetariański obiad.
Placki z kukurydzy są delikatne i lekko słodkie idealnie się komponują z sosem pomidorowym. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 5 łyżek mąki kukurydzianej
- 3 łyżki sera topionego Gouda
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 jajko
- pieprz
- olej do smażenia
- 1/2 puszki pomidorów
- bazylia
- oregano
- pieprz
- sól
Na początku, mąkę kukurydzianą wymieszałam z jajkiem i serkiem topionym oraz przyprawami, czyli słodką papryką i pieprzem. Dodałam odsączoną kukurydzę i wymieszałam. Na rozgrzany olej placki nakładałam łyżką, na średnim ogniu smażyłam z obu stron na lekko rumiany kolor. W miedzy czasie zrobiłam sos z wymieszania blenderem pomidorów z bazylią, oregano oraz pieprzem solą. Sos przed podaniem podgrzałam. Usmażone placki z kukurydzy odsączyłam z tłuszczu na ręcznikach kuchennych. Placki kukurydziane podałam z sosem pomidorowym. Smacznego!
Pycha!!! Fajny, efektywny przepis dla zabieganych lubiących zdrową kuchnię
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń