Kompot z rabarbaru,
czyli czas na smaki dzieciństwa.
Kiedy na rynku dziś zobaczyłam rabarbar, wiedziałam, że muszę zrobić ten kompot z rabarbaru, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 800 g rabarbaru
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 litry wody
Na początku, obrałam rabarbar , umyłam i pokroiłam na 3 cm kawałki. W garnku rozgrzałam cukier, aż się skarmelizował około 3 minut, dodałam rabarbar i gotowałam kolejne 3 minuty, aż rabarbar puścił sok i połączył się z skameralizowanym cukrem. Dodałam wodę i cukier waniliowy, gotowałam około 1h, w razie potrzeby można dosłodzić. Na koniec przelałam kompot przez sito i wstawiłam do lodówki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz