6 maja 2015

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru,
czyli czas na smaki dzieciństwa.


Kiedy na rynku dziś zobaczyłam rabarbar, wiedziałam, że muszę zrobić ten kompot z rabarbaru, który kojarzy mi się z dzieciństwem. Polecam!
 
Potrzebne składniki:
  • 800 g rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 litry wody 
Na początku, obrałam rabarbar , umyłam i pokroiłam na 3 cm kawałki. W garnku rozgrzałam cukier, aż się skarmelizował około 3 minut, dodałam rabarbar i gotowałam kolejne 3 minuty, aż rabarbar puścił sok i połączył się z skameralizowanym cukrem. Dodałam wodę i cukier waniliowy, gotowałam około 1h, w razie potrzeby można dosłodzić. Na koniec przelałam kompot przez sito i wstawiłam do lodówki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz