Clafoutis czereśniowe,
czyli klasyczny deser kuchni francuskiej.
Sezon na czereśnie w pełni, dlatego dzisiaj prezentuję Wam przepis na klasyczny deser francuski Clafoutis czereśniowe, czyli czereśnie zapiekane w cieście. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 350 g czereśni pozbawionych pestek
- 100 ml mleka
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 jajko
- 40 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- sól
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder
- 2 łyżki płatków migdałów
Na początku, za pomocą miksera wymieszała ze sobą mleko, śmietankę, jajko,
mąkę, cukier i szczyptę soli. Masa ma mieć konsystencję jak ciasto na naleśniki. Formę o wymiarach 23x12 cm wysmarowałam masłem i przelałam do formy masę, dodałam na całej powierzchni czereśnie. Piekłam 45 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. W między czasie płatki migdałów uprażyłam na patelni. Po 45 minutach płatki migdałów posypałam na deserze i zapiekałam kolejne 5 minut. Clafoutis czereśniowe jest gotowe, gdy ciasto zbrązowieje. Na koniec ciasto posypałam cukrem pudrem. Tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
mąkę, cukier i szczyptę soli. Masa ma mieć konsystencję jak ciasto na naleśniki. Formę o wymiarach 23x12 cm wysmarowałam masłem i przelałam do formy masę, dodałam na całej powierzchni czereśnie. Piekłam 45 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. W między czasie płatki migdałów uprażyłam na patelni. Po 45 minutach płatki migdałów posypałam na deserze i zapiekałam kolejne 5 minut. Clafoutis czereśniowe jest gotowe, gdy ciasto zbrązowieje. Na koniec ciasto posypałam cukrem pudrem. Tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Smacznego!
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń