Pieczony turbot w ziołach,
czyli pyszny, aromatyczny obiad.
Turbot to mało znana u nas ryba, a przecież turbot pływa w naszym morzu Bałtyckim. To niezwykle delikatna ryba, wg. mnie najlepsza jaką można spotkać u nas. Dzisiaj proponuję Wam przepis na Pieczonego turbota w ziołach. Polecam!
Potrzebne składniki:
Porcja dla 2 osób
- 2 filety z turbota ze skórą
- 4 gałązki tymianku cytrynowego
- 2 gałązki rozmarynu
- pieprz
- sól
- chili
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Na początku ryby umyłam i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Blachę z pieca wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam na papierze filety z turbota skórą do dołu. Filety z góry wysmarowałam oliwą za pomocą pędzelka. Turbota doprawiłam solą, pieprzem świeżo mielonym i szczyptą chili. Na koniec filety pokryłam tymiankiem i rozmarynem drobno posiekanymi i skropiłam sokiem z cytryny. Turboty piekłam 30 minut w piecu nagrzanym na 180 stopni. pieczonego turbota podałam z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Ooo, turbot to jedna z moich ulubionych ryb, więc z zazdrością spoglądam Ci na talerz.
OdpowiedzUsuńDla mnie Turbot to też najlepsza ryba :) Pozdrawiam!
UsuńNie rozumiem co przepisy na rybé robiá w sekcji wegetarianskiej. Ryba to miéso przeciez.
OdpowiedzUsuń