Kluseczki marchewkowe z masłem szałwiowym,
czyli fit i aromatyczny obiad.
Kluseczki marchewkowe z masłem szałwiowym to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Kluseczki są lekko słodkie dzięki marchewce, a szałwia doskonale się z nimi komponuje. Inspiracja był dla mnie przepis z KUKBUK . Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje
Kluseczki marchwiowe:
- 300 g młodej marchewki
- 150 g mąki pszennej
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
- sól
- 50 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 20 liści szałwii
- pieprz
- sól
Na początku, marchewki obrałam i gotowałam około 30 minut, aż były miękkie. Następnie za pomocą blendera zrobiłam z nich puree, pozostawiłam do ostygnięcia. W misce umieściłam puree z marchewki, mąkę, jajko oraz pieprz i sól. Wszystkie składniki wymieszałam ze sobą ( jeśli ciasto się klei za bardzo należy dodać mąki). Na stolnicy posypanej mąką zrobiłam wałki z ciasta, które za pomocą ostrego noża pokroiłam na ukośnie na kluseczki. W dużym garnku zagotowałam wodę, kiedy wrzała, wrzuciłam kluseczki i od czasu jak wypłynęły na wierzch, gotowałam 3 minuty. Gotowe kluseczki umieściłam na talerzu i polałam je odrobiną oliwy, aby się nie sklejały. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy, dodałam liście szałwii, doprawiłam solą i pieprzem. Kiedy masło się roztopiło, na patelnie dodałam ugotowane kluseczki marchewkowe i smażyłam je po 2 minuty z każdej strony. Kluseczki marchewkowe wyłożyłam na talerz, polałam masłem z szałwią. Polecam!
szałwia i marchew - bardzo klasycznie :)
OdpowiedzUsuń