Krem z pieczonej papryki,
czyli dietetyczna i aromatyczna zupa.
Zupa krem z pieczonej papryki jest nie tylko dietetyczna, ale też bardzo sycąca i do tego ma wyjątkowy smak. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 1 porcję
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 pomidor malinowy
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki tymianku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 250 ml bulionu
- pieprz
- sól
- jogurt naturalny
- oliwa z oliwek
Na początku, piec nagrzałam na 200-220 stopni C. Paprykę i cebulę oczyściłam i podzieliłam na 4 części. Pomidora nacięłam na krzyż. Tak przygotowane warzywa umieściłam w piekarniku na 40 minut, aż skóra papryki będzie przypalona. Po tym czasie wyjęłam gotowe warzywa z pieca i paprykę po bieżącą zimną wodą obrałam ze skóry. Z pomidora też zdjęłam skórę, która sama odchodziła. W garnku rozgrzałam oliwę z oliwek dodałam czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz 2 gałązki tymianku też posiekane, dodałam pieczoną cebulę i czosnek. Smażyłam 3 minuty mieszając. Dodałam pomidora i pieczoną paprykę, smażyłam kolejne 3 minuty. Doprawiłam solą i pieprzem i zalałam bulionem. Zupę gotowałam 20 minut. Na koniec zupę zmiksowałam blenderem na gładki krem. Krem z pieczonej papryki podałam z jogurtem naturalnym i świeżym tymiankiem. Smacznego!
Pysznie u Ciebie, jestem pewna że smakowałby mi Twój kremik :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :-)
Bardzo dziękuję :) Również pozdrawiam :)
Usuńbulion robiłaś sama czy użyłaś gotowego?
OdpowiedzUsuńBulion robiłam sama, ale można też zrobić z kostki, zupa także będzie dobra :)
Usuń