Malinowy chłodnik z ogórkami małosolnymi,
czyli danie idealne na lato w pysznej odsłonie.
Malinowy chłodnik z ogórkami małosolnymi jest zdecydowanie najlepszym jaki jadłam, słodycz malin i chrupkość ogórków czynią go wyjątkowo pyszny. Inspiracją do zrobienia tego chłodnika był przepis z KUKBUK. Polecam!
Potrzebne składniki:
Przepis na 2-3 porcje
- 2 średnie młode buraczki
- 50 g malin
- 5 rzodkiewek
- 2 średnie ogórki małosole
- 1/2 pęczka koperku
- 150 g maślanki
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki płaskie cukru
- pieprz
- sól
Na początku gotowałam umyte buraczki w wodzie z solą i cukrem, około godziny aż były miękkie. Następnie buraki zalałam zimną wodą i obrałam ze skóry. Buraki starłam na dużych oczkach na tarce i odstawiłam do ostygnięcia, jak już były zimne zalałam je octem jabłkowym i odstawiłam. Rzodkiewki i ogórki małosolne starłam na tarce na grubych oczkach. Koperek drobno posiekałam i dodałam do rzodkiewek i ogórków. Cukier rozpuściłam w 1/4 szklanki gorącej wody i gotowałam na patelni, aż woda odparowała i powstał syrop, dodałam maliny, całość gotowałam 3 minuty, w między czasie rozgniotłam maliny widelcem. Gotowe maliny przetarłam przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek. Mus z malin dodałam do rzodkiewek, ogórów i kopru. Na koniec dodałam wcześnie przygotowane buraczki oraz maślankę i jogurt naturalny. Całość doprawiłam solą i pieprzem, odstawiłam do lodówki. Malinowy chłodnik z ogórkami małosolnymi podałam z koprem i malinami na wierzchu. Smacznego!
Można czymś zastąpić ocet jabłkowy? Nie chciałabym kupować butli dla dwóch łyżek malajaa
OdpowiedzUsuńMoże być czerwony ocet winny zamiast octu jabłkowego :)
UsuńAaa! W potrzebnych składnikach brakuje ogórków:)
OdpowiedzUsuńJuż są w składnikach :) Dziękuję za czujność :)
UsuńBuraki wrzucić do zimnej wody czy wrzątku?
OdpowiedzUsuńIle do nich dodać soli i cukru?
malajaa
Ja zawsze gotuję wodę, dodaje tyle samo cukru co soli czyli np. na garnek 1,5 l wody daję 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Kiedy woda wrze dojadę buraki i gotuję, aż są miękkie około 1h. Pozdrawiam :)
UsuńJest pyszny!!! malajaa
OdpowiedzUsuńCieszę, się że Ci smakowało :)
Usuń