Kotlety z dorsza z sosem jogurtowo-ziołowym,
czyli dietetyczny i pyszny obiad.
Kotlety z dorsza z sosem jogurtowo-ziołowymi to dzisiaj moja propozycja obiadu. Kotleciki są delikatne i aromatyczne, dzięki świeżym ziołom z mojego ogródka na balkonie :) Inspiracją do zrobienia tego dania był przepis z bloga gotowaniecieszy.blox.pl . Polecam!
Potrzebne składniki:
- 400 g świeżego filetu z dorsza bez skóry
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku cytrynowego
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- pieprz
- sól
Sos jogurtowo-ziołowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku cytrynowego
- pieprz
- sól
Na początku, filety z dorsza umyłam, wytarłam ręcznikami papierowymi i oczyściłam z ości. Następnie dorsza zmieliłam. Do zmielonego dorsza dodałam jajko, koperek, tymianek cytrynowy, rozmaryn, kolendrę oraz bułkę tartą. Całość wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformowałam cztery kotlety. Kotlety z dorsza smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. W między, czasie zrobiłam sos jogurtowo-ziołowy, który powstał z wymieszania jogurtu, majonezu ziół i pieprzu oraz soli. Kotlety z dorsza z sosem jogurtowo-ziołowym podałam z młodymi ziemniakami. Smacznego!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWygląda niebotycznie apetycznie, wprost fantastycznie :) Kotlety rybne są super, chociaż klasycznym klopsikom nie dorównują :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Ja lubię chyba bardziej te rybne :) Pozdrawiam!
Usuń