22 czerwca 2015

Tarta z botwinką, fetą i miodem

Tarta z botwinką, fetą i miodem,
czyli niezwykle pyszne połączenie smaków.



Uwielbiam smak botwinki, ale w tym połączeniu z miodem i słonym serem feta tworzy danie idealne. Inspiracją dla mnie był przepis na Tartę z botwinką, fetą i miodem z bloga White Plate. Polecam!


Potrzebne składniki:
Przepis na 2 porcje

  • 2 buraczki z botwinką (z łodygami i liśćmi)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1/3 opakowania sera feta
  • świeży tymianek
  • świeże oregano
Na początku, buraczki botwinkę umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Buraczki obrałam i pokroiłam na cienkie plastry, botwinkę, czyli łodygi i liście pokroiłam na 3-4 cm kawałki. Naczynie żaroodporne wyłożyłam papierem do pieczenia na którym poukładałam buraczki i botwinkę, polałam je miodem i oliwą z oliwek, wymieszałam. Tak przygotowane buraczki i botwinkę zapiekałam 10 minut w piec nagrzanym na 200 stopni. W między czasie ciasto francuskie o wymiarach 12 x 10 cm zawinęłam boki do środka tworząc ramkę około 2 cm, dno ponakuwałam widelcem.  Tak przygotowane ciasto francuskie przełożyłam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta wyłożyłam buraczki z botwinką, posypałam kawałkami sera feta i posiekanymi ziołami, czyli tymiankiem i oregano. Tartę zapiekałam około 20 minut, aż boki się zarumieniły, w piecu nagrzanym na 200 stopni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz