4 czerwca 2013

Placuszki z cukinii z sosem tzatziki

Placuszki z cukinii z jogurtowym sosem tzatziki,
czyli przepis od Ewy Chodakowskiej




Placuszki z cukinii kiedyś już robiłam, ale ten przepis pochodzący z książki Ewy Chodakowskiej jest przepyszny. Myślę, że za sprawą świeżych ziół. Ja użyłam ziół z mojego ogródka na balkonie:) Polecam wszystkim! 


Potrzebne składniki:
  • 200 g cukinii ( około połowa)
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 jajko
  • pół średniej cebuli 
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżki świeżego posiekanego oregano
  • 1/3 łyżki świeżej posiekanej bazylii
  • pieprz
  • szczypta soli
Sos tzatziki:
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 100 g ogórka
  • pół ząbka czosnku
  • 1/4 łyżeczki posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 

 Cukinie obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Dodaj jajko, mąkę i posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj okrągłe placuszki. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Placuszki smaż z obu stron do łagodnego zabrązowienia. Wyłóż na ręczniki papierowe.



Sos tzatzyki robimy, zaczynając od obrania ogórka i starcia na małych oczkach. Następnie ogórka wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i parę drobno porwanych liści mięty. Dopraw solą, pieprzem i cytryną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz