Placuszki z cukinii z jogurtowym sosem tzatziki,
czyli przepis od Ewy Chodakowskiej
Placuszki z cukinii kiedyś już robiłam, ale ten przepis pochodzący z książki Ewy Chodakowskiej jest przepyszny. Myślę, że za sprawą świeżych ziół. Ja użyłam ziół z mojego ogródka na balkonie:) Polecam wszystkim!
Potrzebne składniki:
- 200 g cukinii ( około połowa)
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 jajko
- pół średniej cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżki świeżego posiekanego oregano
- 1/3 łyżki świeżej posiekanej bazylii
- pieprz
- szczypta soli
- 100 g jogurtu greckiego
- 100 g ogórka
- pół ząbka czosnku
- 1/4 łyżeczki posiekanej mięty
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Cukinie obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. Dodaj jajko, mąkę i posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj okrągłe placuszki. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Placuszki smaż z obu stron do łagodnego zabrązowienia. Wyłóż na ręczniki papierowe.
Sos tzatzyki robimy, zaczynając od obrania ogórka i starcia na małych oczkach. Następnie ogórka wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i parę drobno porwanych liści mięty. Dopraw solą, pieprzem i cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz