Chłodnik z botwinki,
czyli idealny posiłek na upalny dzień.
Chłodnik z botwinki robi się w zaledwie 20 minut, potem chłodzenie i gotowe. Chłodnik jest dietetyczny, pełen witamin i doskonale chłodzi w upale dni. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 5 dużych rzodkiewek
- 3 ogórki gruntowe
- 1 pęczek koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 500 ml kefiru
- 1 ząbek czosnku
- bulion warzywny
- sok z 1/4 cytryny
- pieprz
- sól
Na początku, liście botwinki umyłam i pokroiłam drobno. Burczaki obrałam i także pokroiłam w małą kostkę. Pokrojone liście botwinki oraz buraczki umieściłam w garnku i zalałam bulionem warzywnym, tak aby pokrył botwinkę. Gotowałam około 20 minut, aż warzywa były miękkie. Odstawiałam do ostygnięcia, dodając wcześniej sok z cytryny.W między czasie obrane ogórki oraz rzodkiewki starłam na tartce na grubych oczkach. Koperek oraz szczypiorek także pokroiłam drobno. Kiedy wywar i botwinka ostygły, dodałam ogórki, rzodkiewki oraz szczypiorek i koperek. Dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodałam kefir i całość wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem. Wstawiałam do lodówki na kilka godzin. Chłodnik podałam z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!
Nie przepadam za chłodnikami ale ten wygląda tak apetycznie, że na pewno bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo:) I zachęcam mimo wszystko do wypróbowania! Pozdrawiam:)
Usuń