Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami,
czyli polski specjał we włoskim stylu.
Takie pierogi jadłam po raz pierwszy w podpoznańskiej pierogarnii Bumerang i byłam zachwycona ich smakiem. Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na te pyszne Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym.
Potrzebne składniki:
Przepis na 12 sztuk pierogów
Przepis na 12 sztuk pierogów
Ciasto pierogowe:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g gorącej wody
- 10 g masła
- szczypta soli
- 1 mozzarella
- 1/2 opakowania serka mascarpone
- 4 pomidory suszone z zalewy
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka cukru
- olej rzepakowy
- sól
Na początku, zrobiłam ciasto pierogowe w następujący sposób: przesiałam mąkę, dodałam soli. W gorącej wodzie rozpuściłam masło i powoli dolewałam do mąki, mieszając łyżką. Połączyłam składniki i wyłożyłam je na stolnicę posypaną mąką. zagniatałam około 6-7 minut, aż ciasto było sprężyste i nie kleiło się. Odłożyłam ciasto pod wilgotną ściereczką na około 15 minut. w między czasie, zrobiłam farsz z startej na dużych oczkach mozzarelli, serka mascarpone i suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę. Sos pomidorowy zrobiłam z cebuli podsmażonej na oliwie z oliwek i pomidorów z puszki. Sos doprawiałam solą i cukrem, dusiłam około 15 minut, aż zgęstniał. Ciasto na pierogi wyjęłam z miski, zagniotłam około 2 minut. Ciasto rozwałkowałam na stolnicy posypanej mąką na grubość około 3 mm. Ciasto pokroiłam na kwadraty o boku 5-6 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyłam po łyżce farszu i zwinęłam pierogi łącząc wszystkie boki na środku i dociskając krawędzie. Tak przygotowane pierogi wrzuciłam na wrzącą wodę z solą i gotowałam 2,5 minuty od wypłynięcia. Pierogi podałam z sosem pomidorowym. Smacznego!
mniam, chętnie zjadłabym takie pierożki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:) Obserwując Twojego bloga widzę, że mamy podobne smaki:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie, szkoda że nie mogę spróbować. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje:) Częstuj się wirtualnie :) Pozdrawiam!
UsuńSuper pomysl na nadzienie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńAle super! Też jadłam te pierogi w Bumerangu i właśnie mam w planach je zrobić, więc idealnie trafiłam :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńPolecam się :) A Bumerang uwielbiam !
OdpowiedzUsuń