3 maja 2014

Jajko zapiekane ze szparagami

Jajko zapiekane ze szparagami,
czyli pomysł na pyszne śniadanie.


Właśnie rozpoczyna się sezon na szparagi. Lubię je w każdej postaci. Dzisiaj proponuję Wam Jajko zapiekane ze szparagami. Polecam!


Potrzebne składniki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 3 szparagi zielone
  • pieprz
  • sól
Na początku, szparagi umyłam i gotowałam je 5 minut w wodzie z solą i cukrem. Foremkę o średnicy 11 cm wysmarowałam masłem. Do foremki wbiłam jajko, na białku ułożyłam górną część szparagów. Wokół żółtka delikatnie położyłam śmietanę. Całość posoliłam i popieprzyłam. Całość zapiekałam 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po tym czasie danie jest gotowe, idealne na ciepło. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz