Flaczki z kani,
czyli wegetariańska wersja klasycznej zupy polskiej.
Flaczki to popularna zupa kuchni polskiej, ja dziś proponuję Wam wersję z grzybami, a konkretnie z kanią. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 1 litr bulionu
- 300 g kani
- 2 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1 łyżeczka przyprawy do flaczków
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 4 ziarenka pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Na początku, marchewkę, pietruszki i seler obrałam i starłam na grubych oczkach na tartce. W garnku zagotowałam bulion dodałam starte warzywa i pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotowałam. między czasie kanie umyłam i pokroiłam w paski około 1 cm. Cebulę pokroiłam w pióra. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyłam na rumiany kolor cebulę. Przełożyłam cebulę do bulionu z warzywami. Na tej samie patelni smażyłam na oliwie z oliwek, kanie z obu stron na rumiany kolor i także przełożyłam do bulionu. Dodałam przyprawę do flaczków, słodką paprykę, pieprz cayenne i majeranek. Flaczki gotowałam około 30 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz