4 września 2014

Zapiekany makaron Conchiglioni nadziewany szpinakiem z ricottą

Zapiekany makaron Conchiglie 
nadziewany szpinakiem z ricottą,
czyli pyszne włosie danie od Nigelli Lawson.


Zapiekany makaron Conchiglioni nadziewany szpinakiem z ricottą to moja propozycja na obiad. Przepis znam od Nigelli Lawson, choć oczywiście wprowadziłam swoje modyfikacje w ten przepis. Polecam!


Potrzebne składniki:
  • 8 sztuk makaronu Conchiglioni 
  • 150 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 3 łyżki sera ricotta
  • 1/3 mozzarelli 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 czosnek
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól
Sos:
  • 500 ml Pomidorów przetartych
  •  pieprz
  • sól 
Na początku, makaron muszle conchiglioni gotowałam 13 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy z oliwek i dodałam cebulę i czosnek pokrojonę w kostkę. Mieszając smażyłam, aż cebula się zeszkliła. Następnie dodałam mrożony szpinak, smażyłam mieszając, aż szpinak się rozmroził, doprawiłam solą i pieprzem. Odstawiałam szpinak do wystygnięcia. W miseczce wymieszałam jajko z serem ricotta. Szpinak, jajko i riccotę oraz mozzarellę startą na dużych oczkach na tartce połączyłam razem. Farsz doprawiłam gałką muszkatałową. Sos powstał z wymieszania pomidorów przetartych z pieprzem i solą. Dno formy 18x18 cm wylałam sosem pomidorowym. Makaron muszle wypełniłam farszem szpinakowym za pomocą łyżeczki i ułożyłam w formie, na sosie pomidorowym. Tak przygotowany makaron conchiglioni nadziewany szpinakiem i ricottą zapiekałam, aż sos zaczął bulgotać, około 25-30 minut w piecu nagrzanym na 200 stopnii. Smacznego! 

P.S. Jeśli widzicie, że makaron sie przypieka, nakryjcie foremkę folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz