Zapiekany makaron Conchiglie
nadziewany szpinakiem z ricottą,
czyli pyszne włosie danie od Nigelli Lawson.
Zapiekany makaron Conchiglioni nadziewany szpinakiem z ricottą to moja propozycja na obiad. Przepis znam od Nigelli Lawson, choć oczywiście wprowadziłam swoje modyfikacje w ten przepis. Polecam!
Potrzebne składniki:
- 8 sztuk makaronu Conchiglioni
- 150 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 3 łyżki sera ricotta
- 1/3 mozzarelli
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 czosnek
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- pieprz
- sól
Sos:
- 500 ml Pomidorów przetartych
- pieprz
- sól
Na początku, makaron muszle conchiglioni gotowałam 13 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzałam odrobinę oliwy z oliwek i dodałam cebulę i czosnek pokrojonę w kostkę. Mieszając smażyłam, aż cebula się zeszkliła. Następnie dodałam mrożony szpinak, smażyłam mieszając, aż szpinak się rozmroził, doprawiłam solą i pieprzem. Odstawiałam szpinak do wystygnięcia. W miseczce wymieszałam jajko z serem ricotta. Szpinak, jajko i riccotę oraz mozzarellę startą na dużych oczkach na tartce połączyłam razem. Farsz doprawiłam gałką muszkatałową. Sos powstał z wymieszania pomidorów przetartych z pieprzem i solą. Dno formy 18x18 cm wylałam sosem pomidorowym. Makaron muszle wypełniłam
farszem szpinakowym za pomocą łyżeczki i ułożyłam w formie, na sosie pomidorowym. Tak przygotowany makaron conchiglioni nadziewany szpinakiem i ricottą zapiekałam, aż sos zaczął bulgotać, około 25-30 minut w piecu nagrzanym na 200 stopnii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz