Marynowane rydze,
czyli pyszne weki na zimę.
Uwielbiam rydze, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam przepis na Marynowane rydze, aby ich smakiem cieszyć się także zimą. Polecam!
Potrzebne składniki:
- rydze
- cebula
- pieprz ziarnisty
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- sól
Na początku, rydze oczyściłam i umyłam, następnie je gotowałam przez 15 minut w słonej wodzie. W osobnym garnku
1 szklankę octu i 2 szklanki wody oraz cebulę pokrojoną w pióra, ziele
angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, trochę soli i 3 łyżki cukru
gotowałam do momentu wrzenia. Grzyby po gotowaniu umieściłam w sitku i
przelałam gotującą wodą. Następnie rydze umieszczałam w wyparzonym słoiku przekładając je cebulą i przyprawami z zalewy octowej. Na koniec grzyby zalałam wodą z octem.
Zakręciłam i postawiłam do góry dnem, aż do wystygnięcia. I gotowe! Smacznego!
Pyszne. Robiłam takie w zeszłym roku
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń